Thema’s > Koralen rond Bonaire
De soortenrijkdom van de riffen rondom Bonaire is zeer groot. De koraalriffen van Bonaire horen tot de gezondste en mooiste van het Caribische gebied. Het rif wordt opgebouwd door, en biedt onderdak aan, tal van koralen. Op veel plaatsen kan de duiker of snorkelaar tientallen koraalsoorten bij elkaar aantreffen.
Bonaire is helemaal omgeven is door koraalrif. Het begint bij de kustlijn tot maximaal 300 meter uit de kust. Het gebied rond het eiland is beschermd en maakt deel uit van het Nationaal Marine Park.
Koraalsoorten die voorkomen op geringe diepte zijn:
- elandgewei-,
- hertshoorn- en
- steenkoraal.
- Maar ook gorgonen en meer steenachtige koralen.
Koraalsoorten op grotere diepte zijn
- steenkoraal of slakoraal
- Great star en blushing star
In totaal groeien rond Bonaire ongeveer 55 koraalsoorten.
De voortplanting van koraal, Coral Spawning, is een uniek natuurverschijnsel dat 2 tot 3 keer per jaar plaats vindt. Over het algemeen vindt dit plaats in september en oktober enkele dagen na volle maan.
Op de website van het Bonaire Marine Park vindt u meer gedetailleerde informatie: stinapabonaire.org/
Het 60 tot 300 meter diepe rif van Bonaire wordt eind mei 2013, begin juni 2013 voor het eerst onderzocht. Onderzoeksinstituut Imares uit Wageningen gaat met de duikboot van Adriaan Dutch Schrier de diepe riffen van Bonaire in kaart brengen. Op Curaçao heeft de boot al veel duiken gemaakt en diverse nieuwe soorten vissen, schelpen en krabben ontdekt.