Feestdagen Bonaire

Thema’s > Feestdagen Bonaire

Hieronder een overzicht van de feestdagen op Bonaire. Houd er rekening mee dat op de officiële feestdagen banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn. Onderaan de pagina gaan we kort in op de verschillende gebruiken die op de verschillende feestdagen op Bonaire plaatsvinden. We vermelden slechts de afwijkingen van van Nederland.

  • 1 januari Nieuwjaarsdag / Maskarade
  • februari – maart Carnaval
  • februari – april Simadan
  • 30 april Dia di Rincon
  • Juni Duikfestival
  • 24 juni Sint Jansdag
  • 29 juni Petrusdag
  • 6 september Bonaire-dag
  • Begin Oktober Bonaire regatta
  • 21 oktober Tot 2009 was dit de Antillen-dag
  • 31 oktober Halloween
  • Eind oktober tot eind december Bari
  • 5 december Sinterklaas
  • 25-26 december Kerstmis Eerste en tweede kerstdag zijn officiële feestdagen.
  • 31 december oudejaarsavond

1 januari – Maskarada
Op 1 januari (Soms op de eerste zondag van het nieuwe jaar) wordt op Bonaire Maskarada gevierd. Maskarade vindt haar oorsprong in de Spaanse traditie. De naam is afkomstig van de grote optocht waar de mensen gemaskerd en verkleed aan deelnemen. De grote optocht is een kleurrijke en vrolijk muzikaal omlijste gebeurtenis. De optocht eindigt bij het huis van de gouverneur waar gefeest en gedanst wordt ter ere van het nieuwe jaar. Traditiegetrouw bedankt de gouverneur de deelnemers met een fles rum, die ter plekke door de feestvierders wordt genuttigd. Meer informatie over Maskarada

Februari/Maart – Carnaval
Eind januari begint de carnavalsperiode op Bonaire. In een periode van enkele weken vinden er folkloristische evenementen plaats. Het hoogtepunt is de Grote Parade op de zondag voor aswoensdag. Het Carnaval van Bonaire, ook wel bekend als de Karnaval, is een jaarlijks terugkerend evenement dat bijna een maand duurt. Het carnaval begint, net als de andere in Latijns-Amerika en de Caribische staten, direct na de kerst- en nieuwjaarsvakantie en elke inwoner van het kleine eiland Bonaire doet hier aan mee. Zelfs de kinderen nemen deel aan de evenementen en wedstrijden. Jaarlijks trekt het Carnaval van Bonaire meer toeristen. Het rijke programma omvat lokale dans en muziek, milieuactiviteiten, workshops voor kinderen en volwassenen en een defile van de Carnavalskoningin.
Na de officiële start van de Carnavalsperiode zal het eerste evenement plaatsvinden. Dit is een verkiezing tussen verschillende getalenteerde Bonairianen. Ze zullen strijden om de ‘Reina di Karnaval’ (de koningin van het carnaval) en Prens ku Pancho (de koning en zijn partner) te worden. Er is een aparte competitie voor de jongeren en volwassenen. De dames die strijden om de ‘Reina di Karnaval’ te worden, worden de officiële ambassadeur van het carnavalsseizoen. Om de titel te winnen zullen ze een inspirerende en creatieve boodschap aan het publiek moeten presenteren en hun beste kostuum moeten laten zien. Je ziet de winnaar tijdens de Grand Parade op een sokkel hoog op een aanhanger schitteren en dansen over de wegen van Bonaire.
De strijd voor de heren zal bestaan ​​uit de strijd om de titel ‘Prens ku Pancho’. Ze zullen in een duo zitten, ze zullen tegen elkaar moeten strijden door een boodschap aan het publiek te geven en een komische presentatie. Het winnende duo draagt ​​een sleutel bij zich die symbool staat voor de officiële opening van de Carnavalsoptocht.

Februari/April – Simadan
Simadan is een oogstfeest dat afkomstig is uit de tijd van de slavernij. De slaven vierden met Simadan dat zij hun eigen deel van de oogst mochten binnenhalen. Iedereen hielp met het binnenhalen van de oogst, waarna feest gevoerd werd en vervolgens ging iedereen naar de volgende plantage. Tegenwoordig is Simadan een feest waar vrienden en familie samen met de boer het gierst en maïs oogsten, waarna de boer zorgt voor het eten en de drank voor het aansluitende feest. Het algemen feest vindt plaats in Rincon op tweede paasdag.

30 april – Dia di Rincon
Dia di Rincon betekend letterlijk “de dag van Rincon”. De Nederlanders noemen het graag de “Koninginnedag van Bonaire”. OP 30 april gaan er duizenden mensen naar het kleine dorpje Rincon. De bezoekers komen niet alleen van Bonaire, maar ook van andere Antilliaanse eilanden. Tijdens Dia di Rincon is het dorp één grote dansvloer met muzikanten en dansers in traditionele kostuums. Naast veel dans zijn er vele traditionele gerechten te proeven en wordt er veel bier gedronken; de overeenkomst met Koninginnedag is treffend.

24 juni – Sint Jans dag
Sint Jans dag is van origine de dag waarop smeekbeden gericht werden om regen te laten komen over het eiland en de wind af te laten nemen. Tegenwoordig is het een folkloristisch feest waarbij de mensen rond middernacht alle huizen langs gaat waar iemand woont die Jan (Of Juan, Johan, Juana enz.) heet. Jan wordt een serenade gebracht, waarna verwacht wordt dat hij trakteert.

29 juni – Petrusdag
Petrusdag is hetzelfde als Sint Jan, maar nu gaat men langs bij allen die luisteren naar de naam Petrus, of een afgeleide daarvan zoals Pedro, Peter enz.

6 september – Bonaire dag
Bonaire dag “Dia di Himno i Bandera di Boneiru”wordt ook wel de dag van de vlag genoemd. Bonaire dag is een officiële vrije dag op Bonaire. Herdacht wordt dat op 6 september 1499 het eiland ontdekt werd door de Spanjaarden Alonso de Ojeda en Amerigo Vespucci.

Begin oktober – Bonaire regatta
Begin oktober wordt de Bonaire Regatta gehouden. Gedurende meer dan een week worden vele zeilwedstrijden vlak langs de kust van Bonaire gehouden. Doordat de zeilwedstrijden dicht onder de kust zijn zijn ze vanaf de wal goed te volgen. Meer informatie over Bonaire Regatta

21 oktober – Antillen dag
De Antillen dag werd in 1995 ingevoerd en verving toen de bestaande Statuutdag (ook wel Koninkrijksdag genoemd) die sinds 1954 jaarlijks op 15 december werd gevierd. Op de antillen dag vierden de Antillen-eilanden hun onderlinge band. Er vonden folkloristische evenementen plaats en sportwedstrijden. Bonaire is sinds 10/10/2010 een ‘openbaar lichaam’, ook wel bijzondere gemeentes van Nederland genoemd. De Nederlandse Antillen bestaan niet meer sinds die datum.

31 oktober – Halloween
Op Bonaire komen alle kinderen van een dorp of stad bij elkaar met Halloween en gaan ze bij de winkels langs. Dat is dus anders dan in Nederland de gewoonte is, waar de kinderen langs de deuren gaan.

Eind oktober tot eind december – Bari
Van eind oktober tot eind december wordt op Bonaire Bari gevierd; een tijspanne waarin een voorzanger en een koor liederen zingen waarin de spot wordt gedreven met de eilandgebeurtenissen van het afgelopen jaar.

5 december – Sinterklaas Ook Sinterklaas komt naar Bonaire! Lees meer.

25 december – Kerst
Kerst op Bonaire is ongeveer gelijk aanKerst in Nederland, maar dan op slippers en met bikini. Op Bonaire wensen de mensen elkaar een goede Kerst door Bon Pasku te zeggen. Eén van de traditionele gerechten die tijdens Kerst wordt gegeten is ham di pasku.

Eén gedachte op “Feestdagen Bonaire

  1. Swetlana Rojer

    Gelieve een woningruil verzoek van 25 maart tot en met 25 mei 2024. Almere haven met een woning op Bonaire

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *