Bonaire heeft veel lekker eten! Het merendeel van het eten op Bonaire komt uit de Europese en Afrikaanse cultuur. Je vindt er veel verse vis en stoofschotels, vergelijkbaar met typisch Caribisch eten. Hier vindt u een gids over wat u kunt eten en drinken op Bonaire. Ik heb onderaan een lijst met aanbevolen restaurants toegevoegd.
Wat te eten en drinken op Bonaire
Het merendeel van het eten op Bonaire komt uit de Europese en Afrikaanse cultuur. Je vindt er veel verse vis en stoofschotels, vergelijkbaar met typisch Caribisch eten.
Geitenstoofpot
Geiten zijn een van de weinige dieren die op Bonaire worden gehouden, dus je kunt er zeker van zijn dat het een lokaal gerecht is dat goed is bereid. De consistentie is minder een stoofsoep en meer als gestoofd vlees op een bord met rijst.
Gegrilde Vis (Piska)
Een van mijn favoriete dingen om te eten in het Caribisch gebied is gegrilde of in de pan aangebraden vis, en ik kan er geen genoeg van krijgen! Op Bonaire wordt het soms geserveerd met een gestoofde tomatensaus. De vis is typisch mahi-mahi of wahoo.
Funchi
Dit is maïsmeel vergelijkbaar met polenta. Het is meestal een bijgerecht en soms gebakken. Het wordt geserveerd in verschillende vormen, zoals een plat, gebakken pasteitje of een grote rechthoekige vorm, zoals een grote friet.
Leguaansoep
Deze soep word gemaakt met bleekselderij en uien en de leguaan smaakte een beetje naar gestoofd varkensvlees. Anders, maar lekker.
Hamburgers
Er zijn veel burgers verkrijgbaar op Bonaire, van het traditionele rundvlees tot de unieke koraalduivel. U kunt genieten van vis- en rundvleesburgers!
Gebakken Plantains
Nog een van mijn favorieten in het Caribisch gebied, deze bakbananen zijn meestal een bijgerecht.
Pika Siboyo
Dit is de lokale pikante saus gemaakt met uien, paprika en azijn. Meestal vind je bakjes met deze smaakmaker op de tafel, samen met ketchup en mayonaise.
Nagerecht
Zover wij weten is er geen traditioneel dessert op Bonaire. Er zijn een paar ijswinkels. We hebben ook genoten van tres leches en ananascake. Ook zien we op een paar menukaarten appeltaart (misschien een Nederlandse invloed?) staan.
Lokale likeur en sterke drank
De Cadushy-distilleerderij
Heb jij ooit een cactus gedronken? De Cadushy-distilleerderij van het eiland maakt een cactuslikeur met een limoensmaak, samen met een paar andere likeuren. U kunt de distilleerderij in Rincon bezoeken of de winkel in het centrum van Kradeljik. Als je het liever in een cocktail probeert, zoek dan naar een bar die het serveert, meestal in een mojito.
Cadushy Distillery produceert ook Rom Rincon (rum), Cadushy Vodka en Captain Don’s Whiskey. Je zult deze zeker vinden in cocktails in de stad.
Lokaal bier
Als je het heel lokaal wilt hebben, is Bonaire Blond het bier voor jou. Het wordt gebrouwen in een plaatselijk restaurant en is in flessen verkrijgbaar in de supermarkt en in een handvol restaurants op het eiland.
Je vindt verder Polar (Venezolaans), Amstel (Nederlands) en Heineken (Nederlands) gemakkelijk in supermarkten en restaurants. Belgische bieren zoals Duvel en Trapiste zijn verkrijgbaar bij de supermarkt. Als u graag nieuwe bieren probeert, zult u het leuk vinden om die op Bonaire te verkennen.
Supermarkt
Supermarkt
Als u een huis op Bonaire huurt en ook een paar maaltijden thuis wilt maken is de supermarkt belangrijk. U vind daar alle ingredienten. Ook stroopwafelsen en zakjes chips met alleen maar Nederlands erop. Er zijn veel supermarkten op Bonaire en hoewel we er twee bezochten, was onze favoriet Van den Tweel. Het was groter en we zagen daar ook veel andere toeristen. Ze hebben een brede selectie artikelen en de prijzen leken vergelijkbaar met de andere winkel die we bezochten.
In het weekend parkeert Kip Tukkie voor Van den Tweel en hier kun je voor $ 14 een heerlijke, malse en vier uur gerookte hele kip krijgen. Het was heerlijk!
Restaurants in Kralendijk
Restaurants in en nabij het centrum van Kralendijk
Het centrum van Kralendijk is redelijk compact en het duurt ongeveer 10 minuten om naar het noorden of zuiden van het centrum te komen.
- Windsock The Beach (Zuid) – We stopten hier voor een drankje bij zonsondergang en we vonden het zo leuk dat we gereserveerd hadden voor het diner de volgende avond. De mojito’s waren onze favoriet, samen met een geitenkaassalade en rundvleestruffelpasta. Met hun perfecte uitzicht op de zonsondergang is reserveren noodzakelijk!
- Tussen 2 broodjes (Noord) – De broodjes zijn hier ter plaatse en het restaurant werd aanbevolen door de lokale bevolking. Ik had een salami en brie op Italiaans brood.
Konfo (binnenstad) – Dit lokale restaurant heeft een eenvoudig schoolbordmenu en serveert opmerkelijke traditionele gerechten. Geitenstoofpot en gebakken vis waren beide bevredigend. - Mi Banana (binnenstad) – Mi Banana ligt iets verder van de belangrijkste straten in het centrum Caribisch gebied en Colombiaanse keuken. We stopten in dit restaurant voor een late lunch direct nadat we aankwamen vanaf het vliegveld. Ik hield van de in de pan geschroeide vis en Will’s Lomit was ook heerlijk. Vergeet de tres leches-cake niet!
- Brass Boer (Zuid) – We hebben hier onze laatste avond genoten van een uitstekend diner. Chef-kok Jonnie Boer is een Michelin-sterrenchef in Nederland en opende dit restaurant een paar jaar geleden. Hoewel Brass Boer veel duurder was dan al onze andere maaltijden, waren we onder de indruk van de smaken, creativiteit en sfeer. Service was een beetje traag, en we bleven uiteindelijk twee en een half uur. Ze gaan om 17.30 uur open voor het diner, dus reserveer vroeg als je je hier zorgen over maakt. We hebben genoten van de rundertartaar, “on the beach” oester en foie gras, lamsnek met Thaise curry, tomka kai-pasta, ceviche (gemarineerd in kombucha en gember), hele snapper en gedeconstrueerde appeltaart.
- At Sea (binnenstad) – We hebben dit restaurant overwogen in plaats van Brass Boer voor ons ‘chique diner’. Hun menu, met de nadruk op eiwitten, zag er ook stevig en intrigerend uit.
- Mezze (binnenstad) – Als je op zoek bent naar meer vegetarische opties, dan heeft dit restaurant uit het Midden-Oosten een verleidelijk menu met hummus, tabouleh en dergelijke.
- Eddy’s Bar & Restaurant (Noord) – Eddy’s Bar, een lokale favoriet, serveert traditionele gerechten, waaronder ceviche.
- Karel’s Beach Bar (binnenstad) – Dit was een leuke pierbar waar je bij zonsondergang van een drankje kunt genieten! Ze serveren hier Cadushy Distillery-mojito’s.
- Gio’s Gelateria (binnenstad) – Deze winkel zal je zoetekauw tevreden stellen met hun gelato.
- Ga groen(Noord) – Ook dit Indiase vegetarische restaurant wordt hoog gewaardeerd. Ze richten zich op biologisch en gezond eten.
Foodtrucks
- Cactus Blue – Als je de lionfish burger wilt, wees er dan vroeg bij! Ze gaan om 11.00 uur open en zijn meestal uitverkocht, zoals we helaas hebben vernomen. We aten echter rundvleesburgers en waren zeer tevreden! Ze bevinden zich meestal op Donkey Beach.
- Kite City – Deze foodtruck paste niet in ons schema, maar ik wou dat we dat wel hadden gedaan! Ze staan bekend om hun vis, vooral ceviche en tonijnburger. Ze bevinden zich meestal op Te Amo Beach.
Restaurants in Sorobon
Als u Sorobon Beach in het zuidelijke deel van het eiland bezoekt, kunt u hier eten en drinken.
- Beach Hut Bar & Grill – We bezochten dit restaurant aan het strand op aanbeveling. Ik vond de visburger (wahoo) lekker, maar vond de rundvleesburger leuker.
- ChillenStrand bar– Je vindt hier broodjes en hamburgers en barbecue op donderdagavond.
Restaurants in Rincon
Rincon-restaurants
U bevindt zich misschien in Rincon in het noorden van het eiland als u duikt op de noordelijke duikplekken zoals Karpata of 1000 Steps of als u het Washington Slagbaai National Park bezoekt. Hier zijn een paar aanbevelingen.
- Rose Inn – We stopten hier voor een paar biertjes en dachten erover om hier te lunchen. Ze serveren traditionele gerechten van een kort, mondeling menu.
- Posada Para Mira – We stopten hier voor de lunch en het uitzicht is geweldig! Ik vond de geitenstoofpot lekkerder dan de gezouten kabeljauw. Ik had waarschijnlijk bij mijn favoriete gegrilde vis moeten blijven! Je kunt hier ook leguaansoep en stoofpot van geitenlever proberen. Ons pi acolada-cakedessert was ook goed.