Maskarada traditie op Bonaire

Maskarada traditie op Bonaire
Maskarada traditie op Bonaire

De Maskarada traditie op Bonaire is een nieuwjaarstraditie die op 1 januari wordt opgevoerd. Naast Bonaire komt deze traditie maar op een paar andere Caribische eilanden en Venezu­ela voor. De Maskarada is een oude tra­ditie, met Indiaanse en Afri­kaanse elementen, de herkomst ervan staat niet precies vast.

In vervlogen tijden had zo’n beetje iedere wijk op Bonaire een eigen Maskarada. Nu houdt één groep, de Fundashon Nawati, de traditie levend. Vroeger werd tijdens de Maskarada ook commentaar geleverd op de actualiteit, maar die traditie is nu zo’n beetje verdwenen. De liedjes die de muzikanten spelen, zijn gebaseerd op oude, vaak mondeling overgeleverde verhalen.

Het nieuwe jaar begint op Bonaire tegenwoordig traditiegetrouw met de Maskara­da bij het bestuurskantoor. Aan het einde van de morgen komen kleurig verklede personen van wie de gezichten onherkenbaar achter een masker verstopt zitten aan bij het bestuurskan­toor. Ze dragen attributen als een boot, een ezel en een grote vis. Zowel volwassenen als jongeren nemen hieraan deel. Ze dansen en er is muziek.

Na een welkomstwoord worden op de patio van het Bestuurskan­toor kleine toneelstukjes opgevoerd: een man in een boot vangt een vis en een als stier verklede figuur wordt verslagen. De toneelstukjes tonen de strijd met de natuur en de strijd om te overleven.  Vanaf het bestuurskantoor trekt de optocht langs het Kas d Kuido en daarna langs enkele huizen in Noord Salinja. Het is een unieke traditie.

Hieronder een documentaire over Mascarada van Scuba Vision Films NV. Deze korte film ‘Maskarada’  is een film in documentaire-stijl van 15 minuten, die in Papiamentu verhaalt over de geschiedenis, de betekenis en de huidige toestand van dit oudste volksfeest van Bonaire.

Bronnen: Antilliaans Dagblad, youtube.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *